-
Kategorie
- Bakalie
- Cukier, Melasa, Słodziki
- Dla dzieci i niemowląt
- Dodatki do żywności
- Dżemy, powidła, konfitury
- Herbaty
- Kakao
- Kasze, Ryże, Makarony
- Kawy
- Kisiele i budynie bezglutenowe
- Kosmetyki naturalne
- Kuchnia azjatycka
- Mąki
- Miody i produkty pszczele
- Mleko BIO, deserki
- Octy
- Oleje i Oliwy
- Oliwki
- Płatki, Musli
- Produkty bezglutenowe
- Produkty dla diabetyków
- Przekąski
- Przetwory warzywne i owocowe
- Przetwory rybne
- Przyprawy
- Rośliny strączkowe
- Soki, Syropy i Napoje roślinne
- Superfoods
- Suplementy
- Zdrowe słodycze
- Ziarna
- Zioła
- Zupy i dania gotowe
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



Cukier trzcinowy nierafinowany 250g
Cukier trzcinowy nierafinowany
- ORLEN Paczka 13.99
- Paczkomaty InPost 14.99
- Kurier Inpost 21
- Kurier DPD 22
Cukier trzcinowy nierafinowany, jest to rodzaj cukru który nie został poddany rafinacji, czy oczyszczeniu z melasy. Historia cukru trzcinowego sięga tysięcy lat p.n.e, jako pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej Gwinei , stamtąd trzcina cukrowa trafiła na Bliski Wschód, później do Persji, Europy i wraz z Krzysztofem Kolumbem do Ameryki. Z Ameryki natomiast rozlała się już praktycznie na cały świat. Cukier Trzcinowy szeroko używany jest szczególnie w daniach kuchni azjatyckiej i Indyjskiej.
Cukier trzcinowy produkowany jest w dość prosty sposób, mianowicie trzcina cukrowa, przeciskana jest przez prasy mechaniczne i wyciska się z niej sok. Sok z trzciny cukrowej następnie zostaje ogrzewany i odparowany nadmiar wody, po ogrzaniu powstaje melasa, dalsze ogrzewanie i odparowywanie doprowadza do zgęstnienia i całkowitego osuszenia melasy, która zamienia się w grudki cukru. Taki sposób produkcji wytwarza najbardziej naturalny cukier trzcinowy zwany muscovado lub panela w Ameryce Łacińskiej. Jest to cukier bardzo mocno brązowy, zbrylający się i lepki o mocno karmelowym smaku i zapachu.
Kolejnym rodzajem cukru bardziej oczyszczonym z melasy o regularnych kryształkach jest cukier Damerara, nazwę swą wziął od miejscowości w której zaczęto go produkować. Damerara jest najbardziej popularnym cukrem trzcinowym, jest on neutralny smakowo jeśli chodzi o zawartość melasy, jest delikatnie melasowy i przy normalnym słodzeniu nie nadaje karmelowego posmaku.
Najbardziej przetworzonym cukrem i oczyszczonym z melasy jest cukier Turbinado - cukier powstaje w wirówkach, od których nazw wzięła się również nazwa cukru. Turbinado jest jasny, sypki i praktycznie nie zawiera w sobie melasy, która mogła by mieć jakikolwiek wpływ na smak słodzonych potraw.
Dane producenta
Żaneta Wenda "ProWend.com"
Zawadka, ul. Pszczelarzy 11
34-100 Wadowice
Poland
sklep@swojskapiwniczka.pl
-
Polecamy
-
Produkty podobne