-
Kategorie
- Bakalie
- Cukier, Melasa, Słodziki
- Dla dzieci i niemowląt
- Dodatki do żywności
- Dżemy, powidła, konfitury
- Herbaty
- Kakao
- Kasze, Ryże, Makarony
- Kawy
- Kisiele i budynie bezglutenowe
- Kosmetyki naturalne
- Kuchnia azjatycka
- Mąki
- Miody i produkty pszczele
- Mleko BIO, deserki
- Octy
- Oleje i Oliwy
- Oliwki
- Płatki, Musli
- Produkty bezglutenowe
- Produkty dla diabetyków
- Przekąski
- Przetwory warzywne i owocowe
- Przetwory rybne
- Przyprawy
- Rośliny strączkowe
- Soki, Syropy i Napoje roślinne
- Superfoods
- Suplementy
- Zdrowe słodycze
- Ziarna
- Zioła
- Zupy i dania gotowe
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
![Amarantus ziarno 500g Amarantus ziarno 500g](/images/sc832/1000-2000/AMARANTUS-ZIARNO-500G-SWOJSKA-PIWNICZKA_%5B1293%5D_480.jpg)
![Amarantus ziarno 500g Amarantus ziarno 500g](/images/sc832/1000-2000/AMARANTUS-ZIARNO-500G-SWOJSKA-PIWNICZKA_%5B1293%5D_480.jpg)
![Amarantus ziarno 500g Amarantus ziarno 500g](/images/sc832/1000-2000/AMARANTUS-ZIARNO-500G-SWOJSKA-PIWNICZKA_%5B1293%5D_480.jpg)
Amarantus ziarno 500g
- ORLEN Paczka 10.99
- Paczkomaty InPost 13.99
- Kurier Inpost 16.99
- Kurier DPD 18.99
Pochodzenie Amarantusa?
Amarantus zboże z odległych wieków, które dotarło na europejskie stoły. Szarłat polska nazwa tego prastarego i odległego gatunku parazboża. Odnalezione podczas odkrywania Ameryki przez żeglarzy Krzysztofa Kolumba zostało przywiezione do Europy w postaci ozdobnych kwiatów do europejskich ogródków, przez wiele lat pozostawało rośliną ozdobną. Dopiero w XXI wieku poddano badaniom to maleńkie ziarenko przypominające ziarnko maku, wówczas okazało się że jest ono bardziej wartościowe niż rodzime europejskie zboża. Od tego momentu amarantus zaczął zdobywać popularność i zaczął być uprawiany jako zboże.
Do dnia dzisiejszego Szarłat uprawiany jest w dużych ilościach w krajach Ameryki Łacińskiej, Indiach i niektórych krajach Afryki. Polska również uprawia Szarłat główny ośrodek upraw tej rośliny to Lubelszczyzna, na Lubelszczyźnie uprawia się 90% polskiego Amarantusa.
Amarantus botanicznie nie jest podobny do zbóż dlatego nazywa się go para zbożem. Roślina ta uprawiana masowo ma jeszcze jeden bardzo korzystny wpływ na środowisko, a mianowicie ma ona dużo większe zapotrzebowanie na dwutlenek węgla niż nasze rodzime rośliny, dlatego warto go uprawiać nawet jako roślinę ozdobną.
Nasiona Amarantusa to drobne ziarenka, wielkością przypominające ziarenko maku. W smaku są łagodne i lekko orzechowe.
Jak gotować Amarantus?
Amarantus należy ugotować aby był zdatny do spożycia. Gotuje się go podobnie jak kaszę w lekko osolonej wodzie, do momentu aż uzyska oczekiwaną miękkość. Ugotowany i odcedzony dodatkowo przepłukany pod bieżącą wodą można dodawać do zup, sałatek, jogurtów czy mussli. Amarantus w sklepach występuje również w postaci przygotowanej do bezpośredniego spożycia, jest amarantus ekspandowany czyli przygotowany w taki sposób jak popcorn, tak preparowany Szarłat nazywamy poppingiem z Amarantusa. Amarantus można spotkać również w postaci ziarna tłuczonego, czyli płatków z nasion amarantusa, a także w postaci mąki.
-
Polecamy
-
Produkty podobne